E36 Running like sh*t

Thread in 'Technical Questions' started by TomRemoved, Nov 21, 2012.

  1. TomRemoved

    TomRemoved Member

    Joined:
    Oct 12, 2012
    Posts:
    266
    Likes Received:
    0
    Location:
    Worcester
    Hey all,

    Spec is:
    E36 318is 1998 Shell
    1992 Non Vanos M50 325i engine
    Standard exhaust with de-cat
    Standard air filter
    318is diff.


    When I first swapped the engine over to the M50 it was sound, pulled like a train and never had to kick the sh*t out of the clutch, but recently its lacking loads of power, wont spin up with out hammering the clutch, even in the soaking wet when changing from 1st to 2nd fast....

    Sometimes (getting more and more frequent) it splutters like crazy, to the point when I nearly come to a standstill, a few pops from the exhaust. It goes once I stamp the throttle a few times and then it picks up Ok..

    Anyone any Ideas, I've had it on a Snap on Versus pro and it just threw up O2 sensor (Which it would with the de-cat would it not?) and AFM faults, but not sure the AFM would cause problems this bad?

    Cheers all.
     
  2. BMWsean

    BMWsean Member

    Joined:
    Aug 8, 2007
    Posts:
    398
    Likes Received:
    0
    AFM could cause these faults, also where the ECU sits fill up with water and cause shorting, might be worth checking that first as it doesn't cost anything
     
  3. luckyluke13

    luckyluke13 Active Member

    Joined:
    Nov 5, 2010
    Posts:
    1,816
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cheltenham
    Afm would possibly cause this as it will mess up the fuelling if it's faulty. Might be worth giving it a clean?
     
  4. tokyo-ben

    tokyo-ben Active Member

    Joined:
    Apr 25, 2008
    Posts:
    1,024
    Likes Received:
    0
    Location:
    kent
    my bet is cam sensor,or crank sensor.plug it in to a dianostics machine save going round in circles
     
  5. topi

    topi KlutchKickKidz

    Joined:
    May 2, 2005
    Posts:
    7,557
    Likes Received:
    0
    Location:
    B.C Canada
    Uhh, you should check some basic things first dude.

    If your engine has gradually gotten shittier and shittier until the point where it's almost too shit to drive - you need to do some maintenance maybe haha.

    What are the condition of the spark plugs, that can tell you alot.
     
  6. Stavros

    Stavros Active Member

    Joined:
    May 17, 2005
    Posts:
    26,134
    Likes Received:
    8
    Location:
    Isle of bollocks
    02 sensor is flagged up is because 02 sensor isnt working, that's before the cat so a de-cat wont matter.

    And as 02 sensor is all about the afr, and the afr is a big factor in your car spluttering and running like shit...
     
  7. TomRemoved

    TomRemoved Member

    Joined:
    Oct 12, 2012
    Posts:
    266
    Likes Received:
    0
    Location:
    Worcester
    Brand new plugs just been put in. Didnt make a difference.

    Will try AFM and O2 sensors then.

    Cheers peoples


     
  8. PikeyMike

    PikeyMike Member

    Joined:
    Jan 26, 2012
    Posts:
    629
    Likes Received:
    0
    Location:
    Manchester
    Check the hose between throttlebody and AFM too, can really screw up the AFR.

    When the cars running squirt some EZstart or carb cleaner around that hose and listen for a change in engine note!
     

Share This Page