s14 over heating or temp guage issue... help ?

Thread in 'Technical Questions' started by silvia 14, Oct 17, 2013.

  1. silvia 14

    silvia 14 Member

    Joined:
    Jul 22, 2013
    Posts:
    675
    Likes Received:
    1
    Hi Guys,

    I have built an s14 basically from scratch and it sounds and drives perfect, however when I first started it in my garage the water temp gauge would jump up and drop down rapidly it was all over the place.

    By the first drive it seemed to have sorted its self out.


    That’s when I noticed it had gone of the chart it was that hot…
    It gets hot very quick and its seems very strange.

    The fan is on a switch.


    Any advice would be greatly appreciated

    Thank you
    Silvia 14
     
  2. silvia 14

    silvia 14 Member

    Joined:
    Jul 22, 2013
    Posts:
    675
    Likes Received:
    1
    any idea where to start?
     
  3. flywheel

    flywheel Member

    Joined:
    Dec 19, 2009
    Posts:
    41
    Likes Received:
    0
    Fan would only kick in if you were not moving at any decent rate of knots so i doubt its that.
    Most likely either the thermostat is stuck closed, the water pump isnt running or you have a collent leak and have lost it all or least some of it. If you dont have braided hoses to the turbo then it could well be one of them.

    First check coolant level. If all is good run the engine and when needle gets up to half way ish feel radiator pipes, cant remember which side without seeing it, but if both are not warm, hotish, them your thermostat is not opening.
    Ofcourse with it being a new build are you sure it is overheating for definate and not an electrical issue? feel the engine with your hand im sure you will know

    good luck
     
  4. silvia 14

    silvia 14 Member

    Joined:
    Jul 22, 2013
    Posts:
    675
    Likes Received:
    1
    thanks for the reply i will let you know how i get on
     

Share This Page